مهدی حجوانی - رئیس هیئت مدیره انجمن نویسندگان کودک و نوجوان - در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: شیوه ای که دکتر مرتضی خسرونژاد برای آکادمیک کردن رشته ادبیات کودک در دانشگاه در پیش گرفته، می تواند منجر به اتفاقات خوشایندی شود؛ شاید به این خاطر که ما تاکنون رشته ای به نام ادبیات کودک در دانشگاه نداشته ایم.
حجوانی با اشاره به اینکه منابع موجود در زمینه ادبیات کودک، می تواند راهگشای این رشته در دانشگاه باشد تصریح کرد: 10 سال پیش من با کمک دوستانی در نشر افق، فصلنامه پژوهشی ادبیات کودک و نوجوان را راه اندازی کردیم و امروز نزدیک به 50 شماره آن منتشر شده است. برآیند این فصلنامه، انتشار مقالات و منابع بسیار مهمی در حوزه ادبیات کودک است که می تواند دستمایه تدریس در دانشگاه واقع شود.
وی افزود: نویسندگان و شاعران باتجربه می توانند در کرسی دانشگاه ها به تدریس بپردازند اما متاسفانه وجود مدرک دانشگاهی این راه را ناهموار کرده است. به هرحال حضور نویسندگان و شاعرانی در سطح زنده یاد "قیصر امین پور" می تواند در تقویت رشته ادبیات کودک در دانشگاه ها، نقش به سزایی داشته باشد.
این نویسنده کودک و نوجوان در ادامه گفت: با آکادمیک شدن رشته ادبیات کودک، این پرسش در ذهن ما شکل می گیرد که چرا قبلا به فکر دانشگاهی شدن این رشته نیفتاده بودیم. واقعیت این است که معمولا در حوزه های خلاقه بهتر است ابتدا خلاقیت لازم شکل بگیرد و بعد مبانی تئوریک آن ایجاد شود. در همه جای دنیا هم به این شکل است که همیشه یک اثر هنری خلق می شود، تاثیر می گذارد و بعد تفکرات را برمی انگیزد.
حجوانی اضافه کرد: فراموش نکنیم که در ایران، ادبیات کودک به خصوص طی سالهای گذشته کمتر جدی گرفته شده است. البته تحولات اجتماعی را هم نمی توان در عدم آکادمیک شدن ادبیات کودک در این سالها نادیده گرفت. حتی پیشتر، ادبیات کودک به وسیله متخصصان تعلیم و تربیت و با مقاصد تربیتی صورت می گرفت، درست مثل کاری که جبار باغچه بان انجام می داد. طی دوره هایی هم ادبیات کودک در سیطره سیاست بود. یعنی عده ای از رجال سیاسی که قادر به گفتن حرفهای خود در قالب بزرگسال نبودند، با روی آوردن به ادبیات کودک، حرفهای خود را در قالب این آثار می زدند؛ یعنی ادبیات کودک برای این قشر بیشتر به مثابه یک پوشش محسوب می شد.
وی ادامه داد: هرچه پیشتر رفتیم، دیدیم که ادبیات کودک مقوله ای جدی و تخصصی است و امروز هم این رشته راه خود را به دامنه علوم نظری باز کرده است. همچنین اتفاق دیگری که قرار است توسط مرتضی خسرونژاد و همکارانشان به وقوع بپیوندد، تاسیس نشریه پژوهشی برای ادبیات کودک است. این نشریه با استفاده از فرمتهای دانشگاهی می تواند راهگشای این حوزه شود.
این نویسنده تصریح کرد: ما پنج سال پیش در انجمن نویسندگان کودک و نوجوان طرحی داشتیم که بر مبنای آن قرار بود سیاستهای دهه 80 را تبیین و مشخص کنیم. قرار شده بود یک برنامه 10 ساله برای این کار ریخته شود. این طرح و نشستهای پیرامون آن به 13 راهبرد منتهی شد و حتی در اختیار وزارت ارشاد نیز قرار گرفت اما در هیچ دوره ای نتیجه ای که باید میسر نشد.
مهدی حجوانی خاطرنشان کرد: هدف ما از مطرح کردن چنین مسئله ای این بود که برای حوزه ادبیات کودک هم مانند سایر حوزه ها، طرحی 10 ساله بریزیم که محقق نشد و پاسخی نگرفتیم. با این حال الگوهای ارائه شده هنوز هم قابل احیا شدن هستند.
نظر شما